عده ای بر این باورند که درخت گردو یک درخت با مقاومت بسیار بالا در برابر بیماری ها و آفات است. بنابراین نگرانی بابت ابتلای این درخت به بیماری ها وجود نداشته و درخت گردو نیازی به سمپاشی و مراقبت ندارد. واقعیت این است که گرچه درخت گردو یک درخت با مقاومت نسبتا مناسب در برابر بیماری ها و آفات است. اما برخی از بیماری ها وجود دارند که میتوانند محصول دهی درخت را با خطر مواجه کرده و حیات درخت را تهدید کنند. از همین رو باغداران حرفه همواره باید مراقب این گونه از تهدیدات باشند. در این مقاله قصد داریم تا شما را با 5 مورد از مهم ترین بیماری های درخت گردو آشنا کنیم.
همانطور که از نام این بیماری پیداست عامل اصلی این بیماری نوعی باکتری است. زمانیکه باکتری به درخت حمله میکند باعث ضعیف شدن درخت و تنک بودن شاخه های آن میشود. این بیماری در فصل زمستان مخفی است و با فصل بهار، با جاری شدن تراوشات به بیرون از درخت جاری میشوند. این باکتری ها با باد و باران در باغ گسترش میابند و از زخم های درخت وارد آن شده و درخت را بیمار میکند. تابستان فصل رشد این باکتری است و در پاییز و زمستان درون درخت مخفی میشود. زمین های خشک و خاک های فقیر مناطق مستعد این بیماری هستند.
در مراحل پیشرفته تر این بیماری، شکاف های عمقی روی درخت دیده میشود. به همین دلیل به آن شانکر آوند آبکش میگویند. با مسدود شدن آوندهای آبکش انتقال مواد غذایی و قندها در درخت با مشکل مواجه شده و مانع از تغذیه ی برگ ها و شاخه و میوه ها خواهد شد. از نشانه های این بیماری خارج شدن ترشحات سیاه رنگ از محل آوندها است.
طبیعتا پیشگیری از بیماری بهتر از درمان آن است. آبیاری منظم و تقویت درخت همچنین جلوگیری از زخمی شدن درخت و هرس مناسب و بریدن شاخه های بیمار یکی از بهترین راه های پیشگیری است.
در صورت ابتلای درخت به این بیماری، در موارد خفیف تر میتوانید شانکرها را با چاقو از روی شاخه ها بتراشید و بافت های آلوده را جدا کنید و محل برش را با محلول مخصوص بپوشانید.
محلول مخصوص : محلول اکسی کلرور مس یا بردو.
یکی از بیماری های مهم درخت گردو، لکه ی سیاه گردو است. این بیماری ناشی از انتراکتوز گیاه است و معمولا در شرایط رطوبت زیاد هوا، درخت را مبتلا میکند. لکه ی سیاه گردو نوعی قارچ است که شاخه های کوچک و برگ ها و میوه ها را مبتلا میکند. روی این بخش های گیاه لکه هایی نامنظم و سیاه به وجود میاید و باعث ریختن آن ها میشود. زخم های روی شاخه ها، محل مناسبی برای رشد این قارچ ها است. رشد این قارچ ها در بهار و با ریزش باران آغاز میشود. این بیماری ابتدا درخت را ضعیف میکند و باعث کاهش کیفیت میوه میشود و در موارد شدیدتر محصول دهی درخت را به طور کامل متوقف میکند.
برای کنترل این بیماری ابتدا باید برگ های ریخته شده را از زمین جمع کرده و بسوزانید. در موارد شدیدتر 3 نوبت سمپاشی با سم مخصوص روی درخت انجام میشود. نوبت اول اواسط پاییز و نوبت دوم در اسفند ماه، قبل از تورم جوانه ها انجام میشود. و سومین نوبت در فصل بهار زمانیکه گلبرگها ریخته اند و میوه ها فندقی شده اند، باید سمپاشی انجام شود.
سم مخصوص : اکسی کلرور مس و بردو
این بیماری ناشی از نوعی قارچ فایتوفترا است. و باعث ضعیف شدن گیاه میشود. به این ترتیب درخت در مقابل بیماری ها و تنش ها بسیار آسیب پذیر میشود. در موارد شدیدتر میتواند باعث مرگ درخت بشود. ارقام گردو با پایه های پارادکس معمولا در مقابل این بیماری مقاوم تر هستند.
برای پیشگیری از بروز این بیماری، در هنگام آبیاری توجه کنید که آب با طوقه ی درختان تماس نداشته باشد.
اگر درخت شما به این بیماری مبتلا شده است باید خاک اطراف طوقه را جدا کنید و قسمت های آلوده ی طوقه و یقه درخت را جدا کنید. سپس محل های زخم شده و یا حذف شده را با محلول مخصوص بپوشانید.
محلول مخصوص : محلول بردو 8 درصد و اکسی کلرور مس 5 در هزار
پوسیدگی زغالی گردو یک بیماری قارچی است و بیشتر در زمین های سنگلاخی و خشک و دارای خاک فقیر دیده میشود. علائم این بیماری بسیار شبیه به پوسیدگی فایتوفترایی است. با این تفاوت که فایتوفترایی در مناطق با رطوبت بالا رخ میدهد. و این بیماری در زمین های خشک و فقیر بیشتر دیده میشود.
برای پیشگیری از این بیماری، در هنگام کاشت نهال، کود دامی پوسیده را با خاک زراعی مخلوط کنید. آبیاری منظم نیز یکی از راه های جلوگیری از ابتلا به این بیماری است.
روش درمان مشخصی برای درمان این بیماری معرفی نشده است.
بلایت گردو یک بیماری ناشی از باکتری است. این بیماری اندام های تازه روییده و میوه ها را درگیر میکند. از نشانه های آن ایجاد لکه های سیاه روی میوه ها و برگ ها و همچنین شاخه های سبز درخت است.
این بیماری بسیار شبیه به نشانه های بیماری کرم سیب و آفتاب سوختگی است. راه شناخت آن بدین گونه است که در بیماری کرم سیب، فضولات حاصل از تغذیه لارو برروی میوه باقی میماند. و تفاوت آن با بیماری آفتاب سوختگی محدود بودن ناحیه آفتاب سوخته به محل تابش نور خورشید است.
باران باعث بروز و گسترش این بیماری در سایر نقاط باغ خواهد شد.
برای کنترل این بیماری از سمپاشی مخصوص استفاده میشود. براساس پیشرفت بیماری معمولا 2 الی 3 نوبت سمپاشی روی برگ های درخت انجام میشود. نوبت اول قبل از تورم جوانه های برگ و گل ها و نوبت دوم پس از پایان دوران گلدهی سمپاشی انجام میشود.
سم مخصوص : اکسی کلرومس و مخلوط بردو. (نوبت اول به نسبت 4 در هزار و نوبت دوم به نسبت 3 در هزار)
نتیجه گیری
در مقاله ی فوق با برخی از بیماری های شایع در درختان گردو آشنا شدیم. نگهداری مناسب و آبیاری منظم در جلوگیری از ابتلای درخت به بیماری بسیار تاثیرگذار است. از طرف دیگر جلوگیری از زخمی شدن شاخه و آگاهی از دوره های سمپاشی مخصوص میتواند در حفظ سلامت درخت موثر باشد. برخی از این بیماری ها از دوره ی قبل از کاشت نهال گردو با آن همراه است. به این ترتیب با خرید نهال از یک نهالستان معتبر، ریسک های بیماری زمینه ای درخت را کاهش میدهیم.
نهالستان پالیز گردو به مدیریت آقای سعید قاسمی با ده ها سال سابقه در زمینه ی پرورش و تولید نهال گردو با کیفیت و ارسال آن به بیشتر نقاط کشور یکی از پیشتازان در زمینه فروش نهال گردو میباشد. این نهالستان کلیه ی مجوزهای رسمی و شناسنامه ی معتبر و شماره ثبت اختراع لازم را داشته و توانسته است بهترین خدمات را به باغداران عزیز ارائه کند. حتما قبل از خرید نهال گردو با متخصصین ما در این حوزه تماس گرفته و از مشاوره رایگان بهره ببرید.