هر کدام از ارقام درختان برای تغذیه از خاک احتیاج به میزان خاصی از عناصر دارند. قبل از کاشت نهال معمولا آزمایش خاک انجام میشود تا میزان عناصر موجود در خاک بررسی شود. و مواد مورد نیاز درخت که در خاک وجود ندارد با استفاده از کودهای حیوانی و کودهای شیمیایی جبران میشود. کوددهی درخت گردو در بهار، تابستان، پاییز و زمستان متفاوت است. باغداران معمولا میدانند در هر فصل باید چه موادی را به خاک اضافه کنند. در این مقاله نحوه ی کوددهی و تغذیه درخت گردو را به طور دقیق بررسی میکنیم.
یکی از مهم ترین مراحل نگهداری درخت گردو آبرسانی و تغذیه و کوددهی درخت است. درختان از دو روش تغذیه میشوند. یکی از طریق نور خورشید و فتوسنتز و دیگری از طریق خاک است. خاک در بخش های مختلف یکسان نیست به همین علت همیشه قبل از کاشت نهال در باغ یک آزمایش خاک از زمین انجام میشود تا مواد غذایی موجود در خاک بررسی شود. میزان مواد غذایی مورد نیاز هر درخت متفاوت است اما به طور کلی درختان از 14 عنصر موجود در خاک به همراه اکسیژن، هیدروژن، کربن برای ساخت ترکیبات آلی مثل پروتئین و اسید نوکلئیک استفاده میکنند. همچنین با استفاده از این عناصر درختان میتوانند ph خاک را تنظیم کنند. به علت کمبود این مواد در خاک باید با استفاده از کودهای شیمایی و دامی آن را برای درختان فراهم کنیم.
علاوه بر کوددرسانی به درخت باید بدانید، میزان استفاده از هر کدام از عناصر باید مقدار خاصی باشد و استفاده ی بی رویه از این عناصر نیز میتواند به درخت آسیب بزند. بنابراین قبل از کوددرسانی به درختان خود حتما با مشاوره متخصص در این حوزه مشورت کنید.
آزمایش خاک که معمولا قبل از کاشت درخت انجام میشود، آمادگی خاک برای کاشت درخت را مشخص میکند. میزان عناصر مورد نیاز برای درخت از جمله پتاسیم، ازت، مس، آهن، روی، کلسیم، منگنز، فسفر که مهم ترین عناصر برای رشد درختان هستند به طور دقیق مشخص میشود. (باید دقت کنید که این میزان هرچند حاصل آزمایشات دقیق است اما به علت آنکه خاک در تمام بخش های زمین یکسان نیست، باید کمی درصد خطا به آن اضافه کنیم) اگر یک یا چند عنصر در خاک کمتر باشد با استفاده از کود شیمایی آن را برای درخت فراهم میکنیم.
قبل از کاشت حتما باید خاک را تقویت کنیم تا آماده برای کاشت درختان بشود. درخت گردو در سالهای ابتدایی رشد خود شروع به ریشه بندی گسترده میکند به همین دلیل باید میزان تقویت کننده ای که به خاک اضافه میکنیم بیشتر باشد. افزودن ترکیبات بیورادیکانت در زمان رشد ریشه به خاک، میتواند به رشد بهتر آن کمک به سزایی کند. این ترکیب میتواند جذب آب و مواد غذایی را در خاک افزایش دهد.
در ادامه شما را با مواد غذایی که به صورت عمده مورده نیاز درخت گردو هستند، آشنا خواهیم کرد.
یکی از مهم ترین عناصر برای پرورش گردو؛ ازت است. اگر درخت به مقدار کافی ازت دریافت کند میتواند به خوبی رشد کند، همچنین میزان ابتلا به بیماری برای درختانی که ازت کافی دریافت کرده اند، به شدت کاهش میابد. انواع کودهای ازت و مقدار مصرف آن با یکدیگر تفاوت چندانی ندارد.
بهترین زمان کوددهی درخت گردو : در زمان مناسب کوددهی درخت گردو (معمولا قبل از شروع فصل رشد) کودهای ازته آمونیومی به خاک داده میشود و روی شاخه و برگ ها اوره محلول پاشی میشود.
علائم کمبود ازت : اگر درخت گردو دچار کمبود ازت شود معمولا شاخه و برگ هایش کمرنگ میشوند. برگ ها کوچک شده و رشد شاخه کمتر میشود. علاوه بر آن محصولات درخت گردو نیز با افت جدی مواجه شده و میوه های آن کم تر و کوچکتر با مغز کم میشوند.
نحوه کوددهی درخت گردو : میزان کوددهی به درخت گردو 175 تا 225 کیلوگرم به ازای هر هکتار است.
این عنصر در واکنش های بیوشیمایی درخت نقش به سزایی دارد.
فسفر باعث افزایش انرژی درختان میشود. در کوددهی درخت گردو در زمستان از سوپر فسفات استفاده میشود. این کود، موجب افزایش کیفیت میوه ی درختان جوان میشود. استفاده از این کود در درختان بالغ هیجان چندانی ایجاد نمیکند.
میزان پتاسیم مورد نیاز در برگ های گردو به میزان 3.1 تا 4.2 درصد است.
علائم کمبود کود: کمبود پتاسیم در برگ، با کمرنگ شدن برگ ها شروع میشود و رفته رفته حاشیه ی آنها به سمت بالا برمیگردد و پیچ میخورد. در موارد حادتر رنگ زیر برگ به خاکستری نزدیک میشود. هرچه این کمبود شدیدتر باشد علائم آن بیشتر میشود در موارد شدیدتر برگ ها کوچک شده و حاشیه و نوک آنها حالت سوختگی پیدا میکند.
روی یکی از مهم ترین عناصر مورد نیاز برای درخت گردو است که به کنترل فعالیت آنزیم ها کمک میکند. کمبود این عنصر میتواند صدمات زیادی به محصول و رشد درخت موارد کند.
معمولا سالیانه باید 558 گرم در هکتار از این نوع کود استفاده کنیم. برخی از عوامل محیطی میتوانند در کاهش روی تاثیرگذار باشند مثلا بالا بودن میزان ph خاک باعث میشود روی کمتر جذب درخت شود. در خاک های مرطوب که نور مستقیم شدید خورشید و دمای بالایی دارند نیز با کاهش جذب روی همراه خواهد بود. (به خصوص زمانیکه میزان فسفریک اسید در خاک بیش از حد زیاد است.)
بهتر است عنصر روی را به برگ و تاج درخت از طریق محلول پاشی اضافه کنید. برای این کار باید برپایه کیلیتهای روی (برخی از آنها اکسید روی دارند) محلول را ساخته و به محض مشاهده ی علائم کمبود روی، روی درخت محلول پاشی کنیم. به میزان شدت عارضه، تا دو بار میتوانیم به فاصله زمانی 10 تا 15 روز این کار را تکرار کنیم.
معمولا باید اولین محلول پاشی باید بعد از اوج گلدهی درخت باشد. در دوره های دوم و سوم به میزان کمبود روی در درخت، به فواصل دو تا 3 هفته محلول پاشی انجام میدهیم.
کمبود مس در درختان اگر کمتر از 4 باشد علائم آن روی درخت با چشم قابل مشاهده است. این کمبود با ایجاد لکه های مرده روی برگ آغاز شده و با زردی و ریزش زود هنگام برگها ادامه میابد. لکه های کوچکتر به رنگ قهوه ای تیره در اطراف درخت دیده میشوند. بهترین روش کوددهی درخت گردو از محلول پاشی محلول بر دو 10-10-100 را در اواخر بهار یا اوایل تابستان برروی درخت استفاده میکنیم.
بر عموما برای فتوسنتز و انتقال شیره پرورش گیاهی از قبیل قند و پروتئین و پکتین و آنزیمها در درخت به کار میرود. این عنصر در کنار عناصر دیگر در مریستم و اندام های تولید مثلی درخت، نقش حیاتی دارد.
اگر میزان بر در درخت کم باشد، برگ های نامتعارف و کلروزی در درخت نمایان میشوند. اگر میزان این کمبود بیشتر باشد شاخه های درخت غیر طبیعی و ضعیف میشوند. میانرگ های درخت کوتاه و زرد میشوند و نوک شاخه های میشکند و برگ های درخت کوچک میشوند. در این مرحله درخت گردو شکل ظاهری خود را از دست میدهد و باردهی آن نیز کاملا متوقف میشود. اگر میزان بر در درخت کمتر از 20 باشد علائم آن با چشم کاملا قابل مشاهده است.
درخت گردو به دلایل متعددی دچار کمبود بر میشود. از جمله کاهش بر در خاک، همچنین عملیات های زراعی که باعث خشکی خاک و آزاد شدن بر شده است. آبیاری بیش از اندازه ی خاک نیز باعث شسته شدن این عنصر میشود.
برای درمان کاهش بر معمولا بوراکس به میزان 900 تا 2250 گرم به ازای هر درخت از طریق خاک به درخت اضافه میشود. این کار باید هر دو تا 3 سال یکبار انجام شود. هرگز نباید بیش از اندازه به خاک نمک اضافه کنیم.
از علائم مسمومیت بر، سوختگی و مردن بافت های نوک برگ و رگبرگها در اواخر تابستان است. درختان مسموم به نظر میاید دچار حریق شده اند. برای جلوگیری از این عامل باید درخت را به طور کامل شست.
محلول پاشی بر، بر روی برگ درختان به صورت 2 تا 3 بار محلول پاشی روی تاج درخت است. این رقم به میزان کمبود بر در درخت بستگی دارد.
نتیجه گیری
همانطور که گفته شد درختان مختلف نیازهای غذایی متفاوتی دارند. معمولا با مشورت با یک مشاور کارکشته و یا نهالستانی که نهال خود را از آن تهیه کرده اید و یا حتی تحقیقات و مطالعه کتاب ها و مقالات مربوطه؛ میتوانید متوجه شوید درخت شما به چه مواد غذایی بیشتر احتیاج دارد و پس از انجام آزمایش خاک، کمبودهای خاک خود را بدانید تا بتوانید در بهترین فصل کوددهی درخت گردو، مواد غذایی مورد نیاز را برای درخت فراهم کنید.
نهالستان سعید قاسمی دارای بیش از نیم قرن تجربه در زمینه ی پرورش و فروش نهال گردو و تغذیه و کوددهی درخت گردو میباشد. نهالستان پالیز نهال بزرگ ترین نهالستان در شمال غرب ایران است. این نهالستان قادر است انواع ارقام گردو را در هر مقیاسی برای مشتری فراهم کند. دارای شماره ثبت اختراع و شناسنامه ی معتبر است. اگر قصد خرید نهال گردو و یا کسب اطلاع از روش کوددهی به درخت گردو را دارید حتما با مشاوران ما در نهالستان پالیز نهال تماس بگیرید تا از مشاوره های رایگان ما بهره مند شوید.