این که درخت گردو، گیاهی مقاوم است و در شرایط سخت محیطی قابل رشد و پرورش است قابل انکار نیست اما سایر بیماری های گیاهی، حتی برای مقاوم ترین درختان تهدید محسوب شده و آن ها را تحت خطر قرار می دهند؛ آفتاب سوختگی از بیماری های مذکور است که به وفور در انواع درختان، به خصوص انواع برگ ریز مشاهده می شود.
آفتاب سوختگی درخت گردو به دو صورت آفتاب سوختگی تابستانه و زمستانه اتفاق می افتد؛ با وجود تشابه اسمی، علل، علائم و راه های پیشگیری برای این دو نوع آفتاب سوختگی متفاوت می باشد.
آفتاب سوختگی درخت گردو با ایجاد علائم ظاهری در میان مدت آغاز شده و گاهی می تواند با ایجاد راه نفوذ انواع آفات، به نابودی سایر اجزای درخت ختم شود.
آفتاب سوختگی تابستانه و زمستانه درخت گردو، هر دو به سبب تاثیر دمای نا مطلوب بر درخت اتفاق می افتند. آفتاب سوختگی تابستانه در اثر افزایش ناگهانی دما، به سوختگی اجزای درخت منجر شده و آفتاب سوختگی زمستانه به سبب تغییرات شدید دما، در اثر تفاوت وضعیت آب و هوا، در روز های متوالی، حاصل می شود.
ممکن است آفتاب سوختگی زمستانه، به دلیل ناشناخته بودن، باغداران و باغبانان را بیش از آفتاب سوختگی تابستانه غافلگیر کند؛ این در حالی است که افراد می توانند با به کار گیری راه کار هایی، از بروز هر گونه آفتاب سوختگی درخت گردو پیشگیری کنند و یا در صورت بروز، به درمان آن بپردازند؛ از این رو، نهالستان پالیز به عنوان معتبر ترین و تخصصی ترین مرکز فروش انواع نهال گردو، به آفتاب سوختگی زمستانه و تابستانه درخت گردو، علل، علائم، راه های پیشگیری و درمان آن ها می پردازد؛ برای کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه، در ادامه با ما همراه باشید.
آفتاب سوختگی تابستانه نوعی آسیب است که به سبب قرار گرفتن گیاه در معرض آفتاب رخ می دهد؛ اگر گیاه در محیطی با آفتاب کم رشد کرده و پرورش یافته باشد، در صورت انتقال به محیط پر نور، بیش از پیش در معرض آفتاب سوختگی تابستانه قرار می گیرد و این خطر به سبب سازگاری سایر ارگان های گیاه، با محیط کم نور ایجاد می شود.
آفتاب سوختگی درخت گردو ممکن است مدت ها پس از وقوع، به ایجاد علائم بپردازد؛ علائم آفتاب سوختگی در سایر گیاهان از جمله درختان برگ ریز، به دو دسته تقسیم می شود که درون سلولی و برون سلولی هستند. تغییر رنگ برگ ها و میوه ها به رنگ قهوه ای و قرمز و به دنبال آن خشک شدن، از رایج ترین علائم برون سلولی آفتاب سوختگی تابستانه هستند که به سبب تبخیر شدید آب در اثر دما اتفاق می افتند؛ از جمله علائم برون سلولی نیز می توان به جهش ژنتیکی در کامبیوم آوند ساز و چوب پنبه ساز درخت گردو اشاره کرد؛ کامبیوم آوند ساز، کمربندی سلولی در ساختار گیاه است که در راستای رشد درخت، نسبت به افزایش قطر آن اقدام می کند و کامبیوم چوب پنبه ساز در درختان کهن سال، لایه ای ضخیم از مواد آب گریز در قسمت خارجی ایجاد می کند که در میان عموم مردم، با عنوان پوست درخت شناخته می شود. جهش ژنتیکی در کامبیوم ها در اثر آفتاب سوختگی درخت گردو، اختلال در ایجاد ساختار های درخت را به دنبال دارد که هر دو به نوبه خود برای برای ارتقا و حفاظت از گیاه ضروری هستند؛ گاهی نیز ترک خوردن و لایه برداری بافت های آسیب دیده مشاهده می شود که این امر نشان از شدت آفتاب سوختگی دارد و در صورت عدم کنترل و مدیریت صحیح، به نابودی ساختار گیاه منجر می شود.
بر خلاف تصور عموم مردم، آفتاب سوختگی درخت گردو فقط ناشی از حرارت زیاد نبوده و گاهی ممکن است در اثر کاهش دما، نوعی از این عارضه با عنوان آفتاب سوختگی زمستانه مشاهده شود؛ اگر درخت، عمده روز های زندگی خود را در محیطی گرم و آفتابی سپری کرده باشد و به طور ناگهانی به یک اقلیم سردسیری منتقل شود، مقاومت لازم در برابر انجماد را نداشته و دچار آفتاب سوختگی زمستانه می شود؛ این وضعیت بر اثر تغییر مداوم اقلیم و آب و هوای محیط درخت نیز ایجاد می شود و برای درختان گردو شایع تر است؛ چرا که اغلب نژادهای گردو نسبت به اقلیم سردسیر مقاوم هستند و آفتاب سوختگی زمستانه در اثر عدم مقاومت درخت گردو در برابر انجماد، کم تر اتفاق می افتد.
علائم نوع زمستانه آفتاب سوختگی درخت گردو، معمولا با ایجاد یک لایه پوست مرده نسبتا وسیع بر روی تنه درخت همراه است. با اینکه آفتاب سوختگی زمستانه مسبب جهش ژنتیکی در کامبیوم ها و یا سایر سلول های گیاهی نمی شود اما انجماد می تواند این کمربند های سلولی را تحت تاثیر قرار داده در امور آن ها اختلال ایجاد کند.
با وجود انواع مختلف آفتاب سوختگی درخت گردو، برخی راه کار های ارائه شده توسط متخصصان برای پیشگیری از این عارضه، در جهت ممانعت از هر دو نوع آن موثر است؛ با این وجود در ادامه به راه های کلی و تخصصی جهت پیشگیری از هر گونه آفتاب سوختگی درختان گردو می پردازیم.
به طور کلی، مالچ کردن فضای اطراف پایه گیاه، برای تعدیل دمای خاک، به پیشگیری از هر گونه آفتاب سوختگی کمک می کند. علاوه بر آن، ممانعت از مالچ کردن با سنگ هایی که انعکاس نور آفتاب بر درخت را تسهیل می کنند، توصیه می شود؛ بهتر است برای این عمل از چوب خرد شده استفاده کنید.
اگر درختی سازگار با محیط پر نور و آفتابی دارید، در سرمای زمستان برای پیشگیری از آفتاب سوختگی، از تخته های منعکس کننده نور استفاده کنید. توجه کنید تخته کاملا تخت باشد تا از متمرکز کردن نور بر نقطه ای خاص جلوگیری شود و از ابزاری مانند آینه و یا تخته هایی با خاصیت انعکاس زیاد استفاده نکنید تا نور به میزان مطلوب و نه بیش از حد انتظار به درخت برسد.
عمل بسته بندی درختان در زمستان سال ها است که برای پیشگیری از انجماد انجام می شود؛ اما این بسته های پلاستیکی باید بلافاصله پس از افزایش دمای هوا در بهار برداشته شوند و در غیر این صورت تجمع آفات و رطوبت را در پی خواهند داشت.
آفتاب سوختگی درخت گردو در انواع تابستانه و زمستانه، در صورت عدم توجه به تخریب بخشی از بافت گیاه منجر می شود؛ این بافت پس از مدتی خشک شده و به صورت طبیعی از تنه درخت جدا می شود؛ ترمیم بخش آسیب دیده توسط ایمنی خودکار درخت اتفاق می افتد اما اگر سرعت تخریب بیش از ترمیم باشد و حفره ایجاد شده در پوسته درخت به طور کامل پر نشود، آفات و حشرات می توانند از طریق این حفره به داخل تنه راه یابند و سایر بافت های داخلی را نیز تحت تاثیر قرار دهند؛ بنابراین پیشنهاد می شود در صورت مشاهده علائم آفتاب سوختگی درخت گردو، پیش از هر چیز از ایجاد آسیب بیشتر جلوگیری کنید و پس از آن، با به کار گیری راه هایی همچون آبیاری مناسب به ویژه در مورد آفتاب سوختگی تابستانه و در صورت لزوم، استفاده از کود های تامین کننده مواد مورد نیاز درخت، فرایند ترمیم را تسهیل کنید و سرعت آن را افزایش دهید.
به طور کلی آسیب های گیاهی برای هر گونه درختی با هر نژادی، همواره در کمین اند اماغیر قابل پیش بینی و درمان نیستند. آفتاب سوختگی از رایج ترین آسیب های تهدید کننده درختان ایرانی است و در دو نوع تابستانه و زمستانه، برای انواع گیاهان از جمله درختان برگ ریز اتفاق می افد؛ این آسیب برای برخی درختان که جنبه تجاری دارند، تهدید بزرگتری محسوب می شوند. درخت گردو نیز از برجسته ترین درختان تجاری در ایران و سایر کشور های دنیا است که به طور مستقیم و غیر مستقیم، اقتصاد داخلی و خارجی را تحت الشعاع قرار می دهد. آگاهی از بیماری های تهدید کننده این درخت ارزشمند و راه های پیشگیری و درمان آن ها بسیار حائز اهمیت است؛ از این رو نهالستان پالیز در این محتوا به آفتاب سوختگی درخت گردو و موارد مرتبط با آن پرداخت.
نهالستان پالیز بزرگترین نهالستان گردو در شمال غربی کشور است که با بیش از نیم قرن تجربه و مدیریت جناب آقای سعید قاسمی، به ارائه خدماتی همچون فروش عمده انواع نهال گردو شناسنامه دار جهادکشاورزی، احداث باغ، کاشت نهال، آبیاری، هرس، کوددهی، آفت زدایی، درمان بیماری های گیاهی و مواردی از این قبیل می پردازند؛ دریافت خدمات و خرید محصولات این مجموعه به صورت حضوری و غیر حضوری امکان پذیر بوده و مخاطبان می توانند به واسطه برقراری ارتباط با مشاوران مجرب پالیز، در رابطه با سایر خدمات اطلاعات دریافت کنند و با آگاهی کامل، نسبت به استفاده از محصولات این مجموعه، اقدام نمایند؛ بنابراین جهت کسب اطلاعات بیشتر، با مشاوران پالیز در ارتباط باشید.