یکی از مهم ترین مراحل پرورش درختان گردو، برداشت محصول و فروش آن است. به طور کلی تمامی باغداران چه با اهداف تجاری و چه غیر تجاری، مایل اند محصولی که از درختان برداشت میکنند، کاملا سالم و با کیفیت و خوشمزه باشد. بنابراین باید کلیه اقدامات لازم برای پرورش و برداشت یک محصول سالم را بداند. در این مطلب میخواهیم تا بیشتر درباره علت سیاه شدن مغزگردوها بدانیم. پس تا انتهای مطلب با ما همراه باشید.
دلایل سیاه شدن مغز گردو :
جداکردن هرچه سریعتر پوسته سبز رنگ گردو از سیاه شدن مغز آن جلوگیری میکند. پس از برداشت محصول باید آن را در سایه و خاک پهن نموده تا خشک شدن به صورت تدریجی انجام شود. استفاده از دستگاه های خشک کن میتواند سرعت خشک شدن گردوها را افزایش داده و از آفتاب سوختگی و یا اکسید شدن و سیاه شدن و یا کپک زدن آنها جلوگیری نماید. کشاورزان خبره با استفاده از اتفون مایع بین 1000 تا 3000 ppm برای محصولات هر درخت، پوست سبز رنگ گردو را آسان تر جدا میکنند.
وجود حرارت بیشتر از 43 درجه در دستگاه خشک کن باعث سیاه شدن مغز گردوها میشود. همچنین نگهداری طولانی مدت در انبار نیز میتواند موجب سیاه شدن مغز گردوها شود. بهترین دما برای انبارداری 0 تا 3- درجه سانتیگراد و در محیطی فاقد رطوبت است.
اگر برداشت محصولات به موقع و سریع انجام نگیرد، میتواند موجب سیاه شدن مغز گردو شود. بهترین روش، استفاده از روش مکانیزه برداشت گردو و استفاده از ماشین پوست گیر است. بهترین زمان برداشت گردوهای ایرانی در زمان بلوغ فیزیولوژیکی آنها است.
هرچه زمان برداشت دیرتر باشد، مغز گردو سیاه تر شده و حتی ممکن است روی آنها کپک هایی ظاهر شود.
یکی از دلایل شایع سیاه شدن مغز گردو؛ کمبود برخی از عناصر در خاک است. همانطور که میدانید؛ درختان عناصر مورد نیاز خود را از طریق هوا و خاک دریافت میکنند. بنابراین کمبود هرعنصر مورد نیاز درخت در خاک در تغذیه درست درختان اختلال وارد میکند. با استفاده از نمونه برداری از خاک و ارسال به لابراتوارهای مخصوص میتوان وجود و مقدار هرگونه عناصر را در خاک به دقت بررسی کرد. سپس با استفاده از کودهای شیمیایی، کمبودهای موجود در خاک را جبران نمود. علت سیاه شدن مغز گردو میتواند مربوط به کمبود عناصر به فرم کلات یا سولفات روی و آهن باشد. برای برطرف سازی کمبودهای این عناصر و تشکیل نات باید 20 روز قبل از تشکیل گل های ماده، محلول پاشی 01.0 تا 2.0 درصد عنصر روی به همراه عنصر بور و 2 تا 4 بار پس از گرده افشانی به فاصله 2 تا 3 هفته انجام شود.
نکته: برای بهبود سریعتر درختان؛ کلات روی از سولفات روی بهتر است. برای جذب بهتر عناصر میتوان ph محلول را با استفاده از اسید مالیک به 5 کاهش داد. در این صورت جذب عناصر بهتر انجام میشود. وجود سورفکتانت در محلول به جذب بهتر عنصر روی توسط درختان کمک خواهد نمود.
نکته: بهترین زمان کوددهی در زمان نیاز شدیدتر درخت به عناصر و در ماه های اردیبهشت و خرداد و فصل رویش است. در این ماه ها باید آبیاری و کوددهی با دقت کافی انجام شود.
گرمای بیش از حد هوا در فصل تابستان میتواند باعث خشکی؛ سفت و تیره شدن مغز گردو شود. بهتر است نهال گردو را در مناطقی با حداکثر دمای 36 درجه سانتیگراد بکارید تا مغزهای خوشمزه و پرچرب برداشت نمایید. دمای بالای 39 درجه سانتیگراد علاوه بر ایجاد لکه هایی روی مغز، در موارد شدیدتر باعث سوختن مغز میوه (مغز سیاه Dark kernels) خواهد شد. سرمای بیش از حد هوا در طول فصل رشد میتواند باعث نازک شدن پوسته و ایجاد حفره هایی روی آن و در نهایت چروک شدن مغز گردو بشود.
برخی از ارقام زودرس هستند. میوه های این ارقام در اواسط فصل تابستان به طور کامل میرسند. این ارقام مغزهای تیره تری داشته و کیفیت آنها کمتر است. بهتر است از ارقام دیررس همانند نهال گردو چندلر و یا نهال گردو پالیزکانادایی برای کاشت در باغ استفاده کنید.
یکی از مهم ترین دلایل سیاه شدن گردو؛ دچار شدن درخت به بیماری بلایت گردو است. بیماری بلایت گردو یا نام دیگر آن بیماری پوسیدگی مغز گردو؛ ناشی از باکتری به نام Xanthomonas juglandis است.
این باکتری بر روی برگ ها؛ جوانه های گل و شاخه ها و میوه ها تاثیر میگذارد. و باعث ایجاد لکه هایی سیاه رنگ روی آن ها میشود. این بیماری در ابتدای رشد میوه به آن وارد شده و به صورت لکه های سیاهی به همراه فرورفتگی و بریدگی هایی برروی آن دیده میشود. اگر شرایط محیطی برای رشد باکتری مناسب باشد. این لکه ها در سرتاسر میوه انتشار یافته و تمامی پوست سبز رنگ گردو را به رنگ سیاه تبدیل میکند. همانطور که گفته شد این باکتری به مغز گردو نیز وارد شده و باعث سیاهی و چروکیدگی و حتی لزج شدن آن خواهد شد. میزان خسارت وارده به میوه به زمان ابتلای درخت به بیماری وابسته است. به طور مثال اگر درخت در اواخر فصل به بلایت گردو مبتلا شود؛ فقط پوست سپس رنگ آن تحت تاثیر بیماری قرار میگیرد. شما میتوانید درصورت مشاهده هرگونه تغییر رنگ و یا شکل روی بافت های مختلف درخت؛ با متخصصین گیاه شناسی ما در پالیزگردو تماس بگیرد.
اگر درختان گردو به صورت اصولی و به مقدار کافی آبیاری نشوند؛ ممکن است دچار بیماری شده و محصول دهی آنها کاهش چشمگیری خواهد یافت. درختان را فقط در صورت داشتن خاکی با زهکشی مناسب و عدم وجود لایه های نفوذ ناپذیر، میتوان به روش غرقابی آبیاری نمود.در غیر اینصورت این روش آبیاری به خفه شدن ریشه و مرگ درخت منجر خواهد شد.
نکته : بهترین خاک ها برای کاشت نهال گردو خاک های عمیق سیلتی- لومی با زهکشی اصولی و ph متناسب با درخت گردو 6 است.
آبیاری مناسب درختان گردو یکی از بهترین روش های برای کنترل سلامتی و افزایش محصول دهی درختان است. میتوان با استفاده از روش آبیاری تحت فشار قطره ای، درختان گردو را به میزان کافی آبیاری نمود.
بنابراین برای جلوگیری از سیاه شدن مغز گردوها باید درختان را با توجه به وضعیت خاک؛ بارندگی؛ رطوبت منطقه و گرمای هوا و فصل، آبیاری نمایند.
اگر در زمان ترک خوردگی پوست سبز رنگ گردو اختلالی ایجاد شود؛ مغز گردو ها سیاه میشوند. برای جلوگیری از این موضوع میتوانید از محلول اتیلن در زمان بلوغ گردو جهت افزایش سرعت ترک خوردگی پوست سبز رنگ استفاده نمایید.
نتیجه گیری
نهالستان پالیزگردو؛ بیش از نیم قرن است که به عنوان بزرگترین نهالستان در شمال غربی ایران شناخته میشود. این نهال فروشی دارای کلیه مجوزهای لازم و معتبر از جهاد کشاورزی از جمله؛ شناسنامه معتبر و رسمی؛ گواهی ثبت اختراع و گواهینامه معتبر میباشد. فعالیت اصلی این مرکز در حوزه فروش انواع ارقام نهال به خصوص فروش نهال گردو میباشد. این مرکز موفق به تولید انواع ارقام نهال از جمله ژنوتیپ ها؛ ارقام اصلاح شده و سایر نهال ها شده است. و به همراه تمامی محصولات خود گواهی سلامت و ضمانتامه کتبی ارائه میدهد. جهت پیش خرید و یا خرید نهال گردو و یا کسب اطلاع از قیمت نهال گردو و همچنین مشاوره در حوزه راه اندازی باغ گردو و… از طریق راه های ارتباطی با ما در تماس باشید.